Chcete se podílet na blogu? Napište mi.

Recenze dokumentu: Fed a Lie, pravda o semínkových olejích

Fed a lie, recenze dokumentu

Nový krátký dokument Fed A Lie, na který se můžete podívat zdarma, ukazuje základní poznatky o historii semínkových olejů. Odhaluje důkazy o jejich škodlivosti a poukazuje na souvislost obrovského nárůstu jejich konzumace a vyššího výskytu obezity, srdečních onemocnění, cukrovky i dalších chronických onemocnění. V dnešním článku najdete podrobný přepis dokumentu i s obrázky několika zajímavých statistik.

Dokument trvá necelých 40 minut a zdarma se na něj můžete podívat na Youtube. Pokud nerozumíte anglicky, při přehrávání na počítači si můžete zapnout titulky a v jejich nastavení přepnout na automatický překlad do češtiny.

Původně jsem chtěl vypsat jen ty nejdůležitější body z obsahu, ale dokument je tak nacpaný důležitými informacemi, že z toho nakonec vyšel téměř úplný přepis. Navíc, střídání jednotlivých scén vytváří ucelený příběh. Snad se mi ho podařilo v textu zachytit.

Pokud vás toto téma zajímá a hledáte víc informací, hodně se mu věnuje Dr. Kate Shanahan.

Teď už pojďme k samotnému dokumentu.

Účinkující

V dokumentu vystupují následující osoby:

Doktor (MD) Chris Knobbe je oftalmolog, propagátor veřejného zdraví a emeritní univerzitní vyučující. Je také autorem knihy The Ancestral Diet Revolution.

Doktorka (PhD) Nina Teicholz je vědecká žurnalistka, výzkumnice a veřejný řečník. A autorka bestselleru Tuk – velké překvapení.

Doktor (MD) Paul Saladino je řečník a propagátor veřejného zdraví a výživy. Také autor knihy The Carnivore Code.

Bethany Hamilton je profesionální surfařka, matka, autorka několika knih a motivační řečník.

Úvod

Úvodní scéna shrnuje žalostný stav veřejného zdraví nejen v USA takto:

Jídlo má zajistit, abychom byli zdraví a vyhnuli se chronickým chorobám. Má podporovat naše zdraví a kvalitu života. Má nám dodat stavební materiál ke stavbě a opravě tělesných tkání a energii potřebnou k zajištění těchto procesů.

Realita dneška je, že většina moderních potravin nám ubližuje. 90 % výrobků nabízených v supermarketech je plných toho, čemu Michael Pollen říká hmota podobná jídlu. Není to opravdové jídlo. Ať už se podíváte na jakékoli chronické onemocnění, jejich výskyt se změnil z velmi vzácných na tak běžná, že je dokonce znají i naše děti. Máme výživová doporučení od vlády Spojených Států, máme všechny ty věci, které nám radí, jak jíst, jak žít a jak cvičit, a přesto se naše zdraví stále zhoršuje. Náš systém veřejného zdraví je katastrofální. Očerňuje nasycené tuky a cholesterol a přináší zmatek do témat výživy.

Žijeme dnes s takovým množstvím nemocí všude kolem nás, že si ani neumíme představit jaké je žít ve zdravé společnosti. Za posledních 20 let se nezvýšil kalorický příjem, lidé cvičí o trochu víc, a přesto výskyt obezity narostl ze 30 na 40 %. To by nás mělo probudit. Něco děláme špatně. Musí to způsobovat něco jiného v našem prostředí. Potraviny, které nám doporučují, jsou zdrojem našich potíží.

Výskyt obezity v USA mezi lety 1900-2018

2:49 Co jsou semínkové oleje

Chris Knobbe říká, že jeho výzkum za posledních 12 let ho dovedl k závěru, že semínkové oleje s vysokým podílem vícenenasycených mastných kyselin pravděpodobně stojí za 90 % případů obezity a všech chronických onemocnění. Tyto semínkové oleje se vyrábí téměř výhradně ze semínek, které by jinak byly odpadním produktem, nebo z luštěnin jako jsou sójové boby. Do kategorie semínkových olejů řadí tyto:

  • sójový
  • kukuřičný
  • řepkový
  • bavlníkový
  • z hroznových semínek
  • slunečnicový
  • světlicový
  • z rýžových otrub
  • sezamový
  • arašídový

3:41 Rozvoj chronických onemocnění za poslední století

Před 100 lety se nevyskytovala téměř žádná z dnešních chronických onemocnění. Lékaři o nich věděli a znali jejich definici, ale pozorovali jen velmi málo případů. Obezita téměř neexistovala, stejně tak cukrovka. Dnes obě tyto nemoci v Americe narostly do epidemických rozměrů. Průměrný Američan denně zkonzumuje 3-5 lžic semínkových olejů. Ty jsou obsaženy téměř ve všech ultra zpracovaných potravinách – v salátových dressinzích, sušenkách, pečivu, rostlinných náhražkách mléka. Abyste zkonzumovali ekvivalent 3 až 5 lžic kukuřičného oleje, museli byste sníst 60 až 70 klasů kukuřice. Stejné množství sójového oleje byste snědli ve více než 900 gramech sójových bobů. To jsou objemy, se kterými jsme se nikdy v historii nesetkali. Dnes tedy existuje velký rozkol mezi tím, co naši předkové dělali po stovky tisíc let, a tím, co jíme dnes.

Výskyt chronických onemocnění v USA mezi lety 1930-2020

5:20 doporučení od institucí

Autority v oblasti veřejného zdraví nám konzumaci těchto olejů doporučují ve stále se zvyšujících množstvích. Jde o obrovský nárůst potraviny, která se vyrábí v továrnách a která nikdy v historii neexistovala. Zároveň s tím přichází úplná exploze nadváhy, obezity a chronických onemocnění. Konzumace semínkových olejů je jednoznačně největší změnou v naší stravě, ke které kdy došlo.

Spotřeba přidaných tuků (modré jsou živočišné, červené rostlinné)

5:59 omega-6 mastné kyseliny

Semínkové oleje se z velké části skládají z omega-6 (o6) vícenenasycených mastných kyselin. O6 mastné kyseliny se hromadí v našich tukových zásobách a v buněčných membránách. To vytváří toxické prostředí, které podporuje oxidaci buněk a vznik zánětů. Tyto oleje navíc neobsahují téměř žádné potřebné živiny. Když sníte tyto zoxidované oleje, absorbujete je do krve (odkud se umí dostat i do mozku) a do různých tkání, kde začnou vyvolávat záněty. Víme, že zánět stojí za srdečními chorobami a vyvolává stres po celém těle. A vede k umírání buněk.

7:04 škodlivé účinky oxidace

Spousta lidí ví, že například arzen je velmi nebezpečný jed. Nebezpečný je, protože jde o prooxidant. Pokud je jeho dávka dostatečně vysoká, zabije vás velmi rychle, ale pokud je dávka velmi nízká, chová se stejně jako rostlinné oleje. Obě látky způsobují oxidaci.

Nasycené tuky (zelené) a rostlinné oleje (modré) vs. úmrtí na onemocnění srdce (červené) v USA

8:10 Bethany Hamilton

Bethany mluví o svém dětství, kdy vyrůstala na standardní americké stravě. Až když nastartovala svou profesionální sportovní kariéru, začala se zajímat o vliv jídla na zdraví a sportovní výkon. Přestože někdy trénovala 6 až 7 hodin denně, měla problémy uhlídat si svou váhu. O nebezpečích semínkových olejů se dozvěděla až po narození svého druhého syna, kdy chtěla jíst ještě zdravěji. Její další těhotenství, už bez těchto olejů, proběhlo velmi dobře. Při čtvrtém pak byla v úžasu, jak skvěle její tělo reagovalo na zdravé jídlo bohaté na minerály i další živiny a plné bílkovin. Věří, že zdravé stravování se dá dělat i velmi jednoduše a dá se sladit s téměř jakýmkoli životním stylem.

10:27 nepřirozenost semínkových olejů a zrod margarínu

Semínkové oleje jsou nejvíce průmyslově zpracovanou potravinou na světě. Není na nich vůbec nic přirozeného. Ze semínek, oříšků a luštěnin můžete vyrobit olej pouze v továrnách. Při průmyslovém zpracování prochází mnoha kroky. Jsou při tom zahřívány až na 260 °C. Pak musí být zbaveny zápachu, protože zahřátí na tak vysokou teplotu nevyhnutelně způsobí jejich žluknutí neboli oxidaci. Pokud by si k nim lidé přičichli před tímto krokem zbavení zápachu, nikdo by semínkové oleje jedl.

Bavlníkový olej byl původně, za průmyslové revoluce, používaný jako mazadlo strojů. Po tom, co jsme vylovili téměř všechny velryby z oceánů (lovili jsme je pro tuk), museli jsem jejich tuk něčím nahradit. Bavlníkový olej tehdy posloužil jako náhrada velrybího tuku jako mazadla a suroviny pro výrobu svíček a mýdla.

V roce 1911 společnost Procter & Gamble začala ztužený bavlníkový olej prodávat jako náhražku sádla pod názvem Crisco. To bylo poprvé, kdy byl jakýkoli semínkový olej nabízený jako potravina pro lidi. Máslo, sádlo, a dokonce hovězí lůj začaly být nahrazovány tímto produktem. Během 20. století se tento proces rozběhl naplno. V roce 1913 pro podporu prodejů vydali výrobci tohoto rostlinného tuku kuchařku, kde prohlásili mimo jiné, že živočišné tuky jsou nestravitelné a že tyto nové rostlinné produkty jsou pro člověka stravitelnější.

13:10 vzestup AHA

Nina ukazuje úryvek z knihy, která popisuje, jak byla American Heart Association (AHA) bezvýznamná organizace s nedostatkem vlivu a zdrojů. To se změnilo až když v roce 1948 dostali velký finanční dar od společnosti Procter & Gamble. Ve dvacátých až čtyřicátých letech minulého století byla srdeční onemocnění relativně vzácná. Nebylo tudíž moc kardiologů a AHA byla malá bezvýznamná organizace. V roce 1948 přišel P&G a do této malinké organizace napumpoval 1,7 milionu dolarů. Z AHA se tak přes noc stala obrovská organizace.

Americké hospodyňky začaly používat semínkové oleje a margarín, protože byly levnější než ty živočišné. S podporou těchto rostlinných náhražek ze strany AHA měli najednou i zdravotní důvod proč je používat.

Semínkové oleje (červeně) a spotřeba cukru (zeleně) vs. obezita dospělých (modře) v USA

15:08 prezidentův infarkt a Ancel Keys

V roce 1955 dostal prezident Eisenhower infarkt. Celá Amerika se tehdy snažila přijít na to, co jeho infarkt způsobilo. Toto onemocnění v té době kosilo muže na vrcholu jejich sil a nikdo nevěděl, jak se mu bránit. Tehdy vystoupil doktor Ancel Keys. Ten věřil, že nasycené tuky a cholesterol způsobovaly srdeční onemocnění. Že ucpávaly cévy podobně jako teplý olej vylitý do dřezu postupně ucpává odpadní trubky. Svou teorii nazval hypotéza vztahu stravy a srdce (diet-heart hypothesis). V roce 1960 se dostal do výživové komise AHA. O rok později AHA bez jakýchkoli vědeckých důkazů přijala jeho hypotézu a začala ji veřejně podporovat.

Produkce semínkových olejů nikdy nebyla o zdraví. Výrobci je sice nabízeli jako zdravou alternativu k živočišným tukům, ale vždy jim šlo jen o zisk. V té době nebyly skoro žádné důkazy, které by podporovaly teorii Ancela Keyse o nasycených tucích a cholesterolu jako příčině srdečních onemocnění. Existovala Keysova vlastní tzv. Studie sedmi zemí provedená v sedmi zemích na téměř 13 tisících mužích. Zkoumala jejich stravu a po nějakou dobu pozorovala, kdo z nich zemře na infarkt nebo jiné příčiny. Studie měla spoustu nedostatků. Například do ní zahrnul země zdecimované po druhé světové válce (např. Jugoslávie, Řecko, Itálie) a vypustil země, kde lidé jedli hodně uzenin, omelet a sýrů (např. Švýcarsko, Francie, Německo). Vypustil tedy země, kde lidé konzumovali hodně nasycených tuků a zároveň měli nízký výskyt srdečních onemocnění. Vybral si jen ty země, které ukazovaly výsledky, které chtěl dostat.

Semínkové oleje snižují celkový a LDL cholesterol. Ale ve velkých klinických studiích na 76 tisících lidech snížení LDL konzumací semínkových olejů nikdy nevedlo k menšímu počtu úmrtí na srdeční choroby nebo z jakýchkoli příčin.

18:55 kvalita studií

V západní medicíně máme tendence hodnotit velké soubory dat bez ohledu na to, jak kvalitní byly jednotlivé studie, ze kterých byla data posbírána. Když máme více studií na jisté téma a jejich výsledky si vzájemně odporují, většinou v západní medicíně oddálíme svůj pohled a zkoumáme téma obšírněji, přestože bychom spíš měli zbystřit a zkoumat kvalitu každé jednotlivé studie.

Abyste si udělali představu o tom, jak vědci záměrně ignorovali první varovné signály o účincích semínkových olejů. V roce 1956 proběhla studie vlivu kukuřičného oleje při léčbě srdečních onemocnění. Výzkumníci dávali účastníkům studie 19 lžic kukuřičného oleje denně a plánovali je pozorovat po dobu tří let. Už po dvou letech ale studii předčasně ukončili, protože lidé ve skupině s kukuřičným olejem umírali velmi rychle. Po dvou letech jich žila pouhá polovina. Autoři v závěru studie napsali, že nemůžou kukuřičný olej doporučit jako léčbu srdečních onemocnění. A že tento olej velmi pravděpodobně nijak zdraví nepřispívá, a naopak velmi pravděpodobně škodí. Už jen tato samotná studie by měla znamenat konec výzkumu přínosů rostlinných olejů.

Začátkem 80. let klinické studie (bylo jich dvanáct) začaly ukazovat, že konzumace semínkových olejů způsobovala rakovinu (hlavně tlustého střeva). Tehdy měl americký národní zdravotní ústav řadu schůzek s účastí nejuznávanějších odborníků, kde se snažili vysvětlit, proč lidi konzumující semínkové oleje umírají na rakovinu. Přestože měli studie s řadou možných vysvětlení, nikomu se nezdály dostatečně uspokojivé. Nakonec se rozhodli ignorovat důkazy o rakovině, protože snižování cholesterolu považovali za příliš důležité.

Mezi další důkazy, které studie vlivu semínkových olejů ve stravě v té době předkládaly, patřila cirhóza jater u zvířat a toxické produkty oxidace. Nejvíc znepokojující na tom je, že tyto vědecké důkazy nebyly neznámé, ale autority se je rozhodly potlačit.

21:16 stav dnešního výzkumu

Potřebujeme tedy nové studie. Ale proč by je dnes někdo financoval? Většina financování dnešních medicínských studií pochází od soukromého sektoru, hlavně farmaceutických společností. Žádná farmaceutická společnost dnes nebude financovat studii zkoumající účinky živočišných tuků versus semínkových olejů. Takže jediné, co dnes můžeme dělat, je znovu zkoumat data z existujících letitých studií.

Dnešní potravinová produkce je frustrující, protože kvůli ní trpíme spoustou nemocí a lidé si toho nejsou vědomi. Vůbec netuší, že jídlo, které dnes jí, jim zítra může způsobit nemoc nebo dokonce smrt.

22:34 tradiční kultury

Na světě pořád existují domorodé populace, které netrpí stejným úpadkem zdraví jako naše západní civilizace. Co dělají jinak než my? Tradiční strava sestává ze základních potravin, které nepotřebují žádné etikety. Nejsou balené v krabicích, sáčcích nebo plechovkách. Jsou to jídla, která si musíte sami připravit.

V roce 1972 George Mann zkoumal stravu Masajských bojovníků v Tanzanii. Sestávala z mléka, masa a krve a obsahovala 66 % živočišných tuků. To je strava s nejvyšším známým podílem živočišných potravin na světě. Obsahuje 40–46 % nasycených tuků. Přitom masajští válečníci netrpí žádnými srdečními chorobami.

Dalším příkladem jsou Tokelauané z jižního Pacifiku, jejichž strava představuje druhý extrém. Sestává z kokosů, ryb, škrobnatých hlíz a ovoce. 50 % jejich stravy tvoří nasycený tuk. A přitom také netrpí srdečními chorobami, cukrovkou ani obezitou.

Obsah omega-6 kyseliny linolové v tělesném tuku domorodců je kolem 2,8 %. U Američanů to v roce 2008 bylo 21,5 %. Po světě existují tradiční stravy s nejrůznějšími poměry makroživin (sacharidy, bílkoviny, tuky) a zdá se, že dokud jsou založeny na základních potravinách, mají pozitivní vliv na zdraví bez ohledu na poměr makroživin.

Poměr kyseliny linolové v tukové tkáni primitivních populací (zeleně) a Američanů (červeně)

25:00 semínkové oleje kam se podíváš

Semínkové oleje se dnes ukrývají ve spoustě ultra zpracovaných potravin, kde by je nikdo nečekal. Najdete je v pečivu, chipsech, salátových dressinzích, rostlinných náhražkách mléka a mnoha dalších potravinách.

Když začnete číst etikety potravin v obchodě, najdete tyto oleje skoro všude.

27:28 jak zdravěji jíst

Ideální strava podle Niny je bohatá na přirozené živočišné potraviny, jako je maso, ryby a mořské plody, vejce, sýry, mléčné výrobky. Tyto potraviny obsahují všechny potřebné vitamíny a minerály v nejlépe stravitelné formě.

Měli bychom si uvědomit, že ne všechno, co můžeme koupit v obchodě bude prospívat našemu zdraví. Měli bychom se naučit číst složení potravin.

3 kroky, díky kterým můžete hned zlepšit svou stravu:

  1. Zkuste se vyhýbat vnitřním uličkám supermarketů, kde se nachází samé balené a ultra zpracované potraviny. Po okrajích těchto obchodů najdete všechny základní potraviny.
  2. Zbavte se semínkových olejů, které máte doma. Prostě vyhoďte ty plastové láhve se slunečnicovým nebo řepkovým olejem a začněte místo nich používat máslo, ghí, sádlo, kokosový olej, hovězí lůj, olivový nebo avokádový olej.
  3. Když se stravujete venku, neobjednávejte si smažené jídlo. Protože velmi pravděpodobně bude smažené v nějakém semínkovém oleji.

Nutričně bohatá strava založená na základních potravinách vám dodá potřebnou energii na celý den. Nemusíte najednou kompletně od základů přestavět svůj jídelníček. Stačí když začnete a budete postupovat po malinkých krůčcích. Postupně si všimnete, jak skvěle se cítíte a že máte energii navíc. To vám dodá motivaci do dalších změn. Života si můžete užívat i se zdravým vyživujícím jídlem.

33:07 cena zdravého jídla

Kvalitní potraviny opravdu stojí o něco víc. Ale ta trocha peněz, které dnes utratíte za kvalitní potraviny vám do budoucna může ušetřit desetkrát, stokrát nebo i více peněz. Protože předejdete všem těm chronickým onemocněním, invaliditě a předčasné smrti. Nestojí to za to vám a vaší rodině? Investujete tím do sebe a do své rodiny.

Nina vybízí k osobnímu experimentu. Prostě si to na sobě vyzkoušejte. Na tři týdny ze stravy vypusťte semínkové oleje a pozorujte, jak se budete cítit. Možná se zmírní vaše bolesti nebo se začne zlepšovat stav pokožky stejně jako u spousty lidí, kteří oleje vyřadili.

Jakmile pochopíte, že velká část naší nabídky potravin neobsahuje skoro žádné živiny a je toxická, můžete s tím začít něco dělat. Můžete začít kupovat kvalitní potraviny. Existují farmáři, kterým na zákaznících záleží a chtějí jim nabídnout kvalitní potraviny.

Když se nad tím trochu zamyslíme, dojde nám, že konzumace velkého množství ultra zpracovaných potravin plných surovin, které tu nikdy dřív nebyly, a semínkových olejů, které vznikly teprve nedávno, asi není úplně dobrý nápad.

Lidé kolem roku 1900 nevěděli nic o výživě, nikdy neslyšeli o vitamínech, nestarali se, jestli jedí nízkosacharidově, nízkotučně nebo keto. Postě jedli jídlo, které mohli tehdy koupit a byli zdraví. Když se budete dnes stravovat běžnými potravinami z obchodu, budete nemocní.

Vtloukali do nás, že semínkové oleje jsou zdravé a nasycené tuky jsou škodlivé, ale pravda je opačná.

Když přestanete konzumovat semínkové oleje, okamžitě tím snížíte riziko infarktu nebo mrtvice.

Mirek Kec
Jsem nadšený vyznavač Primal životního stylu, zapálený kuchař amatér a certifikovaný Primal Health Coach. Mým cílem je šířit informace o tomto jednoduchém a zdravém životním stylu, díky kterému můžeme předcházet a někdy i zvrátit spoustu neduhů dnešní doby jako je např. nadváha, chronická únava, cukrovka typu 2, výkyvy nálad nebo zažívací potíže.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů