Začněte s lednovou výzvou rok 2019 zdravěji, s větší energií a méně kily.  Zjistit víc!

Ovocný závin z fathead těsta

ovocný závin

Od té doby, co se stravuji Primal stylem, tak mě sice opustili chutě na sladké, ale občas něco dobrého rád upeču. Například pro návštěvu nebo jenom tak, abych vyzkoušel nový recept. Donedávna mě nenapadlo péct nějaké záviny, protože jsem neznal žádné primal/paleo/lowcarb těsto, ze kterého by šel udělat jakýkoliv závin. Fathead těsto tohle změnilo, a už jsem ho úspěšně použil na závin jak s ořechovou moukou, tak úplně bez ořechů (třeba pro alergiky). Fathead těsto je velmi variabilní a můžete z něj péct skoro cokoli. Třeba pizzu, slané kapsy nebo i ovocný závin. Jeden takový si upečeme dnes.

Můžete si ho naplnit klasicky jablky a udělat tak štrůdl nebo třeba jako já směsí jablek s mákem. Nebo si vymyslete, na co zrovna máte chuť 😉

Mouky do těsta můžete použít i jiné ořechové nebo semínkové (mandlovou, kešu, banánovou, tapiokový škrob nebo jakékoliv kombinace). Nebojte se vyzkoušet, která varianta vám chutná nejvíc 😉


Ovocný závin z fathead těsta (primal, lowcarb, bez lepku)

Typ jídla dezert
Doba přípravy 20 minutes
Doba vaření 40 minutes
Celková doba 1 hour
Počet porcí 10 kousků

Suroviny

Na těsto (1 nohavice)

  • 1 mozzarella bez nálevu
  • 2 lžíce lučina
  • 2,5 lžíce lněné semínko posekat najemno
  • 2,5 lžíce chia semínko posekat najemno
  • 1 vejce střední
  • špetka soli
  • 3 lžíce kokosová mouka

varianta bez ořechů

  • 2 lžíce kaštanová mouka
  • 2 lžíce tapiokový škrob

varianta s ořechy

  • 4 lžíce mandlová mouka nebo najemno sekané mandle

Na náplň

  • 3 větší jablka
  • 200 g mletý mák

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180 stupňů.

  2. Omyjte, nahrubo nastrouhejte jablka a smíchejte je s mákem. Tím je náplň hotová a můžete se vrhnout na těsto.

  3. V míse nechte rozpustit mozzarellu s lučinou a sekanými semínky (2x 45 sekund v mikrovlnce na 600 W, mezitím promíchejte; pokud mikrovlnku nepoužíváte, zkuste to nad párou nebo na pánvi).

  4. Smíchejte buď metličkou nebo vařechou.

  5. Přimíchejte vejce.

    fathead těsto
  6. Přidejte 3 lžíce kokosové mouky a dobře promíchejte. Kokosová mouka nasaje vlhkost.

  7. Přisypávejte střídavě po lžících kaštanovou mouku + tapiokový škrob nebo mandlovou mouku (podle toho, jestli pečete variantu bez ořechů nebo s ořechy).

  8. Když je těsto dost tuhé, přendejte ho na vál a propracujte rukou.

  9. Až přestane lepit, vyválejte placku, přidejte náplň, zabalte, přendejte na plech, pomažte máslem nebo rozšlehaným vejcem a pečte na 180 stupňů asi 40 minut (dozlatova).

    závin s náplní

Poznámky

Pokud při vyvalování těsto lepí, přidejte mouku. Nebojte se vyválet opravdu tenkou placku. Těsto je krásně vláčné, ale zároveň pevné.


suroviny na závinzávin upečený

Za inspiraci k dnešním receptům děkuji Lucii Radošinské a Pavle Es z naší Facebookové skupiny Primal Život.

PS: Chutnalo vám? Nechutnalo? Máte jiný recept na primal/paleo/low carb závin? Napište mi do komentářů 😉


Rádi byste přešli na Primal životní styl a nevíte jak začít nebo se bojíte, že to sami nezvládnete? Zarezervujte si nezávazný 30 minutový hovor, kde zjistíte, jak vám můžu jako kouč pomoct.

Mirek Kec
Jsem nadšený vyznavač Primal životního stylu, zapálený kuchař amatér a certifikovaný Primal Health Coach. Mým cílem je šířit informace o tomto jednoduchém a zdravém životním stylu, díky kterému můžeme předcházet a někdy i zvrátit spoustu neduhů dnešní doby jako je např. nadváha, chronická únava, cukrovka typu 2, výkyvy nálad nebo zažívací potíže.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • Kategorie
  • Chceš dostávat upozornění na nové články emailem?

    Pokud ano, nech mi svůj email a každé dva týdny dostaneš upozornění na novinky na blogu. Jako malé poděkovaní ti pošlu 5dílný emailový kurz o tucích a cholesterolu, kde se dozvíš, proč jsou živočisné tuky zdravé, proč se nemusíš bát cholesterolu a další.

  • Nejnovější příspěvky