Chcete se podílet na blogu? Napište mi.

Tvarohový koláč s ovocem

tvarohový koláč s ovocem

V létě se vám do ruky dostane každou chvíli jiný druh ovoce. Obzvlášť pokud máte zahrádku. Začne to jahodami, pak třešně, maliny, ostružiny, borůvky, ryngle švestky a další. A když zahrádku nemáte, stačí zajít na trh nebo do obchodu a jen si vybrat. Když už nevíte, jak ovoce zpracovat, zkuste tento skvělý koláč. Zaručeně si pochutnáte.

Je volně inspirovaný hruškovým koláčem. Recept jsem dal dohromady, když nám dozrávaly žluté ryngle a nevěděli jsme, co si s tou nadílkou počít. A právě na tomto koláči byly ryngle geniální. Do tvarohové vrstvy jsem přidal trošku vanilky a výsledek byl dokonalý.

Do dalšího koláče jsem k rynglím přidal ostružiny a borůvky, a i tahle kombinace skvěle zafungovala. I švestková varianta byla skvělá. U švestkového koláče jsem do tvarohu místo vanilky přidal trošku skořice.

Než nám dozrají všechny borůvky, určitě ještě vyzkouším kombinaci kanadských borůvek s ostružinami.

Spodní vrstva koláče je variantou tzv. fathead těsta, jejímž základem je mozzarella a čerstvý sýr. Díky tomu je těsto pevné i když je v hodně tenké vrstvě. Do sladkého pečení byla jasnou volbou kokosová mouka. A aby to i lehce křupalo, přidal jsem trochu bramborového škrobu.

Ještě malá poznámka mozzarelle. Hodně záleží na druhu sýra, který vyberete. Třeba Galbani mi při zahřátí většinou udělá slepenou hroudu uprostřed a spoustu tekutiny okolo. Aby, se s tím dál dalo pracovat, musím vzít tyčový mixér a tím tu hroudu rozsekat na kousíčky, které se spojí s tekutým obsahem. Mozzarella, kterou kupuji v Albertu (tuším, že v zeleném obalu) se hezky rozpustí, takže jde s lučinou krásně spojit obyčejnou metličkou.

Napište mi, s jakým ovocem jste si koláč upekly a jaký jste s ním sklidili úspěch 😉

Tvarohový koláč s ovocem

Tenké těsto s jemnou tvarohovou a skvělým ovocem nahoře. Letní koláč, který se mění podle toho, jaké ovoce zrovna seženete.

Typ jídla dezert, sladké
Klíčové slovo kokosová mouka, koláč, med, ovoce, pečení, sladké, tvaroh
Doba přípravy 40 minutes
Doba vaření 35 minutes
Počet porcí 8 kousků

Suroviny

Těsto

  • 1 mozzarella
  • 2 lžíce lučina
  • 2 ks vejce
  • 1 lžíce bramborový škrob (Solamyl) vrchovatá lžíce
  • 3 lžíce kokosová mouka vrchovaté lžíce
  • 1 špetka sůl

Nahoru

  • 1 tučný tvaroh kostka nebo vanička
  • 1 ks vejce
  • 1 lžíce med volitelně
  • libovolné ovoce (např ryngle, švestky, borůvky, ostružiny, maliny…)
  • ½ lžičky mletá vanilka volitelně

Postup

  1. Nejdřív si zapněte troubu nastavenou na 220 °C

  2. Koláčovou formu vystelte namočeným a zmuchlaným pečícím papírem (po namočení a zmuchlání jde hezky tvarovat). Přečnívající okraje papíru odstřihněte.

  3. Do mísy si vyklepněte 2 vejce, přidejte špetku soli a metličkou rozšlehejte.

  4. Na pánvičku natrhejte na menší kousky mozzarellu, přidejte lučinu a na střední výkon zahřívejte a míchejte, dokud se oba sýry nespojí.

  5. Rozteklý sýr přilijte do mísy s vejci a zase metličkou šlehejte, dokud nevznikne jednolitá hmota.

    Možná se vám sýr trochu nabalí na metličku. Když se to stane, seškrábněte ho vařechou a znovu rozmíchejte.

  6. Přidejte kokosovou mouku a bramborový škrob a vařechou vymíchejte do hustého těsta, které skoro nelepí.

  7. V ruce těsto rozmačkejte na placku, přendejte do formy a dlaní rozmačkejte těsto do stejně vysoké placky až k okrajům formy.

  8. Vidličkou těsto propíchejte a dejte péct na 7 minut.

  9. Připravte si tvaroh. Kostku dejte do misky, přidejte vejce, lžíci medu (pokud chcete přisladit) a rozmíchejte do hladka.

    Pokud se k vašemu ovoci hodí vanilka, přimíchejte ji do tvarohu.

  10. Po 7 minutách zkontrolujte, jestli se na těstu v troubě neudělaly nějaké bubliny. Pokud ano, propíchejte a rozmáčkněte je vidličkou. Pečte dalších 5-7 minut, dokud těst lehce nezhnědne.

  11. Upečenou placku vytáhněte a teplotu v troubě snižte na 190 °C.

  12. Na těsto namažte tvarohovou vrstvu, poklaďte ji hustě ovocem a dejte péct dalších 20 minut.

  13. Podávejte nejlépe ještě teplé. Případné zbytky skladujte v lednici.

Mirek Kec
Jsem nadšený vyznavač Primal životního stylu, zapálený kuchař amatér a certifikovaný Primal Health Coach. Mým cílem je šířit informace o tomto jednoduchém a zdravém životním stylu, díky kterému můžeme předcházet a někdy i zvrátit spoustu neduhů dnešní doby jako je např. nadváha, chronická únava, cukrovka typu 2, výkyvy nálad nebo zažívací potíže.
Komentáře
  1. Zdena napsal:

    5 stars
    Určitě vyzkouším moc mě to zajímá

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů