Začněte s lednovou výzvou rok 2019 zdravěji, s větší energií a méně kily.  Zjistit víc!

Žít Primal neznamená být dokonalý

oslava

Snažíte se ve svém životě něco zlepšit, dáte do toho všechno, nějakou dobu se držíte, potom jednou, dvakrát zaškobrtnete, začnete si to vyčítat a za chvíli to vzdáte úplně. Zní to povědomě? Zkoušeli jste podobným způsobem někdy zhubnout, začít víc cvičit nebo prostě žít zdravěji? Pojďme se podívat, jak se této pasti vyhnout.

Perfektně to půjde jen dokud…

Zůstanu u jídla, protože to je mi nejbližší, ale popisované principy se vztahují třeba i ke cvičení a dalším činnostem, kterým se věnujete. Řekněme, že jste se rozhodli přejít na nějaký nízkosacharidový styl stravování, jako je např. Primal, paleo, AIP nebo jiný LCHF styl.

Když se snažíme o nějakou velkou změnu v životě, a mezi to počítám i závazek zdravěji jíst nebo začít cvičit, často do toho jdeme naplno. Řekneme si, že do toho dáme všechno, budeme důslední, budeme jíst jen jídla, která ze 100 % vyhovují našemu novému stravovacímu stylu. Prvních pár dní se s nadšením držíme všech závazků a jde nám to. Možná vydržíme týden, možná dva, možná dokonce měsíc, ale jednou přijde den, kdy si dáme něco, co našemu stravovacímu stylu nevyhovuje. Může to být kousek koláče na návštěvě u babičky nebo oběd, který nám nabídne. Může to být něco malého na rodinné oslavě nebo párty se spolupracovníky. Nebo možná zůstaneme trčet v práci přes noc, protože se něco strašně podělá, a abychom aspoň něco snědli, koupíme si to nejmenší zlo z automatu. Ať už je to cokoli, jednou to přijde. Takový je život.

Uklouzli jste? Co teď?

Dali jste si něco, co nevyhovuje pravidlům vašeho nového stravovacího stylu a máte kvůli tomu výčitky? Máte dvě možnosti. Buď se tím budete užírat, vyčítat si to a možná vás i začnou napadat myšlenky typu, že když jste jednou uklouzli, tak se vám to určitě stane znovu, že to nezvládnete (zase), že na to nemáte a podobně. Prostě, zbytečně se budete stresovat. Nebo to hodíte za hlavu, protože s tím stejně už nic nenaděláte, uvědomíte si, proč se to stalo, a pokud to byl důsledek vaší špatné volby, řeknete si, jak se v podobné situaci příště zachovat líp. A jedete dál. Další den zase najedete na svůj nový styl a budete se snažit dělat nejlepší možné volby v daném okamžiku.

Zkusím to znovu až…

Nečekejte na ideální příležitost, kdy to zkusit znovu. Ona totiž nikdy nepřijde. Říkáte si, že chcete začít až po Vánocích nebo až po té velké rodinné oslavě za 2 měsíce? Vždycky tu bude nějaká událost, která pro vás bude výzvou. A dřív nebo později se s ní budete muset poprat, tak proč ne hned?

Když jsme u těch Vánoc, pokud během nich chcete mlsat, tak si doma můžete napéct nějaké zdravější „necukroví“ – zkuste se rozhlédnout po českých LC webech a receptů najdete spoustu. A co dělat na návštěvě u rodičů nebo u babičky? Zkuste jim vysvětlit, že teď jíte jinak (bez mouky a cukru), a že se díky tomu cítíte líp a pomáhá vám to. Dál to rozvádět nemusíte, pokud sami nebudou chtít vědět víc. Po takovém argumentu vám těžko vaši blízcí budou něco nutit. A víte co? Jestli dva, tři kousky chcete ochutnat, ono vás to nezabije. A když na stole nenajdete žádné vhodné jídlo a nechcete „zhřešit“, máte ideální příležitost pro přerušovaný půst.

Jedno uklouznutí není konec světa

To, že jste jednou uklouzli neznamená, že jste zahodili všechny dosavadní úspěchy. Jedno jídlo vám zdraví nezničí, stejně jako vám ho nezlepší. Vaše tělo se za těch předešlých pár týdnů nebo dokonce měsíců přizpůsobilo novému jídlu, zlepšilo se ve spalování tuků a možná jste si všimli i prvních pozitivních změn. Jedno „špatné“ jídlo všechnu vaši předešlou námahu nesmaže. Možná se po něm budete jeden den cítit hůř, ale to můžete brát jako užitečnou lekci do budoucna. Až příště budete chtít sáhnout po něčem, co vašemu tělu nedělá dobře, možná si na tuto epizodu vzpomenete a dvakrát si to rozmyslíte.

Jedno zaškobrtnutí není důvod hodit všechno dobré, čeho jste zatím dosáhli, za hlavu, na všechno se vykašlat a jít truchlit s čokoládou a sušenkami. Všichni jsme jenom lidi a děláme chyby. Důležité je poučit se z nich a jít dál.

Bojíte se, že to nezvládnete?

Zatím se držíte všech pravidel, ale začínáte se bát, jestli zvládnete oslavu babiččiných narozenin nebo blížící se Vánoce? Tak tohle taky nedělejte. Netrapte se tím, co budete jíst za týden, za měsíc nebo za půl roku. Nakonec, na té oslavě, které se tak bojíte vůbec nemusíte být – nikdo neví, co bude zítra, natož za měsíc nebo za dva. Jediné jídlo, kterému byste měli věnovat pozornost, je to příští. Ano, vaše příští jídlo je to, na kterém opravdu záleží, tak se snažte, aby to byla ta nejlepší volba, které jste v danou chvíli schopni.

Nemusíte být perfektní, 80 % bude stačit

V Primal přístupu existuje jisté pravidlo 80 %. Říká, že když budete Primal Blueprint (PB) doporučení dodržovat z 80 %, pořád uvidíte pozitivní výsledky. Podstatou tohoto pravidla je, že byste si měli užívat život a nesnažit se být perfektní. Jinými slovy, snažte se svůj životní styl co nejvíc přiblížit PB doporučením, ale zároveň akceptujte, že jste jenom lidé a v dnešní uspěchané době prostě občas uklouznete.

Nechápejte toto pravidlo jako nabádání k tomu, že jeden den v týdnu se můžete nacpat třeba v McDonaldu. To vůbec ne. Snažte se PB doporučení dodržovat, jak nejlíp můžete, ale počítejte s tím, že občas to prostě dost dobře nepůjde. Až se to stane, vyberte si tu nejlepší z možností a jděte dál. I když to nebude ideální volba, není třeba se kvůli tomu trápit. S jídlem bychom si neměli spojovat jakékoli negativní pocity, jako je vina nebo úzkost. Jídlo bychom si měli užívat.

Když pořád makáte na tom, abyste se řídili PB doporučeními, jednou za čas si můžete „orazit“. Čeká vás po roce setkání s kamarády v pizzerii? Pár piv a pár kousků pizzy vám nezničí střeva (pokud nejste celiaci). Primal přístup není o tom, být perfektní, ale žít podle PB pravidel tak, abychom zlepšili své zdraví a byli šťastnější.

Jak říká Mark Sisson: „Nenechte perfektní být nepřítelem dobrého.

 

A jaká byla vaše cesta k nízkosacharidovému stravování? Zvládli jste to „na první dobrou“ nebo jste párkrát zaškobrtli? Nestyďte se napsat do komentářů.


Rádi byste přešli na Primal životní styl hledáte podporu? Zarezervujte si nezávazný 30minutový hovor, kde zjistíte, jak vám můžu jako kouč pomoct. Nebo to můžete zkusit sami.

Mirek Kec
Jsem nadšený vyznavač Primal životního stylu, zapálený kuchař amatér a certifikovaný Primal Health Coach. Mým cílem je šířit informace o tomto jednoduchém a zdravém životním stylu, díky kterému můžeme předcházet a někdy i zvrátit spoustu neduhů dnešní doby jako je např. nadváha, chronická únava, cukrovka typu 2, výkyvy nálad nebo zažívací potíže.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • Kategorie
  • Chceš dostávat upozornění na nové články emailem?

    Pokud ano, nech mi svůj email a každé dva týdny dostaneš upozornění na novinky na blogu. Jako malé poděkovaní ti pošlu 5dílný emailový kurz o tucích a cholesterolu, kde se dozvíš, proč jsou živočisné tuky zdravé, proč se nemusíš bát cholesterolu a další.

  • Nejnovější příspěvky