Chcete se podílet na blogu? Napište mi.
Od té doby, co se stravuji Primal stylem, tak mě sice opustili chutě na sladké, ale občas něco dobrého rád upeču. Například pro návštěvu nebo jenom tak, abych vyzkoušel nový recept. Donedávna mě nenapadlo péct nějaké záviny, protože jsem neznal žádné primal/paleo/lowcarb těsto, ze kterého by šel udělat jakýkoliv závin. Fathead těsto tohle změnilo, a už jsem ho úspěšně použil na závin jak s ořechovou moukou, tak úplně bez ořechů (třeba pro alergiky). Fathead těsto je velmi variabilní a můžete z něj péct skoro cokoli. Třeba pizzu, slané kapsy nebo i ovocný závin. Jeden takový si upečeme dnes.
Můžete si ho naplnit klasicky jablky a udělat tak štrůdl nebo třeba jako já směsí jablek s mákem. Nebo si vymyslete, na co zrovna máte chuť 😉
Mouky do těsta můžete použít i jiné ořechové nebo semínkové (mandlovou, kešu, banánovou, tapiokový škrob nebo jakékoliv kombinace). Nebojte se vyzkoušet, která varianta vám chutná nejvíc 😉
Předehřejte troubu na 180 stupňů.
Omyjte, nahrubo nastrouhejte jablka a smíchejte je s mákem. Tím je náplň hotová a můžete se vrhnout na těsto.
V míse nechte rozpustit mozzarellu s lučinou a sekanými semínky (2x 45 sekund v mikrovlnce na 600 W, mezitím promíchejte; pokud mikrovlnku nepoužíváte, zkuste to nad párou nebo na pánvi).
Smíchejte buď metličkou nebo vařechou.
Přimíchejte vejce.
Přidejte 3 lžíce kokosové mouky a dobře promíchejte. Kokosová mouka nasaje vlhkost.
Přisypávejte střídavě po lžících kaštanovou mouku + tapiokový škrob nebo mandlovou mouku (podle toho, jestli pečete variantu bez ořechů nebo s ořechy).
Když je těsto dost tuhé, přendejte ho na vál a propracujte rukou.
Až přestane lepit, vyválejte placku, přidejte náplň, zabalte, přendejte na plech, pomažte máslem nebo rozšlehaným vejcem a pečte na 180 stupňů asi 40 minut (dozlatova).
*: Kaštanovou mouku, tapiokový škrob i mandlovou mouku můžete nahradit o malinko menším množstvím kokosové mouky.
Pokud při vyvalování těsto lepí, přidejte mouku. Nebojte se vyválet opravdu tenkou placku. Těsto je krásně vláčné, ale zároveň pevné.
Za inspiraci k dnešním receptům děkuji Lucii Radošinské a Pavle Es z naší Facebookové skupiny Primal Život.
PS: Chutnalo vám? Nechutnalo? Máte jiný recept na primal/paleo/low carb závin? Napište mi do komentářů 😉
Rádi byste přešli na Primal životní styl a nevíte jak začít nebo se bojíte, že to sami nezvládnete? Zarezervujte si nezávazný 30 minutový hovor, kde zjistíte, jak vám můžu jako kouč pomoct.