Chcete se podílet na blogu? Napište mi.
Budete na Vánoce péct nějaké (ne)cukroví? Jestli ano, nabízím jednu Primal variantu. Tahle mandlová lepená kolečka vznikla jako pokus o vánoční cukroví podobné lineckému. Je to výborné, měkké, bez mouky a cukru. Co víc si přát? A že to nechutná úplně jako linecké? Nevadí, prostě tomu budeme říkat jinak.
Než se vrhneme na pečení, měl bych jeden tip do kuchyně – nebojte se experimentovat. Třeba tenhle recept jsem dal dohromady skloubením dvou různých receptů na LowCarb (LC) linecké s pár úpravami. Vycházel jsem z tohoto receptu, ale nelíbilo se mi použití xylitolu (osobně raději než cukerné alkoholy používám přírodnější sladidla – ale spoustě lidem nevadí). Co s tím? Prostě jsem místo něj dal lžíci medu od našeho známého včelaře. V jiném receptu jsem zase viděl použití sušené syrovátky, která je jemná (zahustí), má vysoký obsah bílkovin a minimum sacharidů. A protože mi v šuplíku leží půl sáčku čistého syrovátkového proteinu (koupil jsem ho na nějakém e-shopu pro kulturisty 🙂 ), řekl jsem si, že ho tam trochu přidám, aby těsto mělo lepší konzistenci. Nakonec do těsta padlo asi o 35 gramů víc sekaných mandlí, než bylo v původním receptu, a navíc ještě ten syrovátkový protein. Prostě jsem přidával, dokud těsto nepřestalo lepit.
Co tím chci říct? Že recepty jsou fajn a pokud vám fungují v originální podobě, směle se do nich pusťte. Ale pokud se vám na receptu něco nelíbí, nebojte se úprav. Naučte se přemýšlet o jednotlivých surovinách, jakou mají v receptu funkci a čím by se daly nahradit, aby vám recept víc vyhovoval. A znovu opakuji – nebojte se experimentovat. Užívejte si čas strávený v kuchyni, učte se, zkoumejte, zkoušejte. Nic horšího, než že si svoje výtvory sníte sami, se vám nestane 😉
Po úpravách mi vyšlo super těsto, které nelepí, krásně se s ním pracuje a upečené je krásně měkké. Na slepení jsem použil domácí meruňkovou a jostovou marmeládu (obě slazené jenom trochou medu) a domácí povidla (bez sladidla). Úplně jako linecké to nechutná, takže tomu tak ani nebudu říkat. Ale je to moc dobré a my si ho před Vánocemi určitě upečeme.
Jestli tohle (ne)cukroví vyzkoušíte, napište do komentářů, jak vám chutnalo.
Tohle jednoduché (ne)cukroví vzniklo při pokusu upéct něco jako linecké. Je to něco mezi lineckým a perníčky a výborné to je slepované nějakou dobrou domácí marmeládou pikantnější chuti.
V míse vyšlehejte vejce, med a kůru z citrónu.
V druhé misce smíchejte všechny suché suroviny, vysypejte je do vaječné hmoty a vypracujte tuhé těsto. Nejdřív vařechou a potom rukama.
Pokud těsto pořád lepí, přidejte lžíci mandlí nebo syrovátkového proteinu.
Tužší nelepivé těsto dejte do lednice na půl hodiny vychladit.
Po vytažení těsta z lednice si dejte hřát troubu na 160 °C.
Těsto vyválejte pod pečícím papírem na tloušťku 3-5 mm (během pečení nijak nevyskočí), vykrajujte a skládejte na plech vyložený pečícím papírem.
Pečte asi 10-13 minut (těsto lehce zezlátne).
Po vychladnutí slepujte nejlépe domácí marmeládou s minimem sladidla. Já jsem použil jostovou a meruňkovou (obě slazené trochou medu) a domácí povidla (neslazená) a všechny 3 varianty byly výborné.
Nejlépe asi upéct pár dní před Vánoci a skladovat v chladu.
* Jestli nemáte syrovátkový protein (to, co jsem použil já, jsem koupil internetu a je to neochucený Myprotein Impact Whey Protein), určitě to bude fungovat třeba se lžící jemně sekaných chia semínek nebo i s tapiokovým škrobem (pak ale každé kolečko bude mít možná o 1,5 g sacharidů víc). A možná to bude fungovat i když to bude jenom z mandlí, ale vyzkoušené to nemám.
A co vy? Chystáte se na Vánoce trochu „zhřešit“ a upéct nějaké zdravější (ne)cukroví bez obilí a cukru? Napište svůj tip do komentářů a klidně připojte i odkaz na recept.
Zdravím, dobrý recept, jen bych upřesnila Xylitol není umělé sladidlo, je to přírodní březový cukr, glykemický index 7, vhodný i pro diabetiky.
Díky za podnětný komentář. Změnil jsem označení z „umělá sladidla“ na „cukerné alkoholy“ 🙂
Xylitol může u některých lidí způsobit zažívací potíže (možná jen při vyšších dávkách) a pro psy je vyloženě toxický. Osobně mi připadá, že cukerné alkoholy (vedle xylitolu třeba erythritol) jsou relativně nová sladidla a pořád si nemůžeme být jistí, že jsou naprosto bezpečná. Na druhou stranu chápu, že lidi, kteří potřebují sladidlo s nízkým GI, je mají v oblibě. U mě je to čistě osobní preference.
Každopádně, díky za hodnocení. Jsem rád, že chutnalo 😉