Chcete se podílet na blogu? Napište mi.

Mandlová lepená kolečka

mandlová lepená kolečka

Budete na Vánoce péct nějaké (ne)cukroví? Jestli ano, nabízím jednu Primal variantu. Tahle mandlová lepená kolečka vznikla jako pokus o vánoční cukroví podobné lineckému. Je to výborné, měkké, bez mouky a cukru. Co víc si přát? A že to nechutná úplně jako linecké? Nevadí, prostě tomu budeme říkat jinak.

Nebojte se úprav

Než se vrhneme na pečení, měl bych jeden tip do kuchyně – nebojte se experimentovat. Třeba tenhle recept jsem dal dohromady skloubením dvou různých receptů na LowCarb (LC) linecké s pár úpravami. Vycházel jsem z tohoto receptu, ale nelíbilo se mi použití xylitolu (osobně raději než cukerné alkoholy používám přírodnější sladidla – ale spoustě lidem nevadí). Co s tím? Prostě jsem místo něj dal lžíci medu od našeho známého včelaře. V jiném receptu jsem zase viděl použití sušené syrovátky, která je jemná (zahustí), má vysoký obsah bílkovin a minimum sacharidů. A protože mi v šuplíku leží půl sáčku čistého syrovátkového proteinu (koupil jsem ho na nějakém e-shopu pro kulturisty 🙂 ), řekl jsem si, že ho tam trochu přidám, aby těsto mělo lepší konzistenci. Nakonec do těsta padlo asi o 35 gramů víc sekaných mandlí, než bylo v původním receptu, a navíc ještě ten syrovátkový protein. Prostě jsem přidával, dokud těsto nepřestalo lepit.

Co tím chci říct? Že recepty jsou fajn a pokud vám fungují v originální podobě, směle se do nich pusťte. Ale pokud se vám na receptu něco nelíbí, nebojte se úprav. Naučte se přemýšlet o jednotlivých surovinách, jakou mají v receptu funkci a čím by se daly nahradit, aby vám recept víc vyhovoval. A znovu opakuji – nebojte se experimentovat. Užívejte si čas strávený v kuchyni, učte se, zkoumejte, zkoušejte. Nic horšího, než že si svoje výtvory sníte sami, se vám nestane 😉

Po úpravách mi vyšlo super těsto, které nelepí, krásně se s ním pracuje a upečené je krásně měkké. Na slepení jsem použil domácí meruňkovou a jostovou marmeládu (obě slazené jenom trochou medu) a domácí povidla (bez sladidla). Úplně jako linecké to nechutná, takže tomu tak ani nebudu říkat. Ale je to moc dobré a my si ho před Vánocemi určitě upečeme. 
Jestli tohle (ne)cukroví vyzkoušíte, napište do komentářů, jak vám chutnalo.

Mandlová lepená kolečka (primal, bez cukru, bez lepku)

Tohle jednoduché (ne)cukroví vzniklo při pokusu upéct něco jako linecké. Je to něco mezi lineckým a perníčky a výborné to je slepované nějakou dobrou domácí marmeládou pikantnější chuti.

Typ jídla cukroví
Klíčové slovo cukroví, marmeláda, pečení, Vánoce
Doba přípravy 15 minutes
Doba vaření 13 minutes
Vychladit 30 minutes
Celková doba 28 minutes
Počet porcí 15 slepených koleček

Suroviny

  • 1 vejce střední
  • 1 lžíce medu
  • kůra z bio citrónu nastrouhat
  • 185 g mandlí nasekat najemno nebo pomlít
  • 20 g syrovátkového proteinu *
  • 1/4 lžičky prášku do pečiva nebo sody
  • 1/2 lžičky mleté vanilky nebo vanilkového extraktu
  • 1 špetka soli

Postup

  1. V míse vyšlehejte vejce, med a kůru z citrónu.

  2. V druhé misce smíchejte všechny suché suroviny, vysypejte je do vaječné hmoty a vypracujte tuhé těsto. Nejdřív vařechou a potom rukama.

  3. Pokud těsto pořád lepí, přidejte lžíci mandlí nebo syrovátkového proteinu.

  4. Tužší nelepivé těsto dejte do lednice na půl hodiny vychladit.

  5. Po vytažení těsta z lednice si dejte hřát troubu na 160 °C.

  6. Těsto vyválejte pod pečícím papírem na tloušťku 3-5 mm (během pečení nijak nevyskočí), vykrajujte a skládejte na plech vyložený pečícím papírem.

  7. Pečte asi 10-13 minut (těsto lehce zezlátne).

  8. Po vychladnutí slepujte nejlépe domácí marmeládou s minimem sladidla. Já jsem použil jostovou a meruňkovou (obě slazené trochou medu) a domácí povidla (neslazená) a všechny 3 varianty byly výborné.

  9. Nejlépe asi upéct pár dní před Vánoci a skladovat v chladu.

Poznámky

* Jestli nemáte syrovátkový protein (to, co jsem použil já, jsem koupil internetu a je to neochucený Myprotein Impact Whey Protein), určitě to bude fungovat třeba se lžící jemně sekaných chia semínek nebo i s tapiokovým škrobem (pak ale každé kolečko bude mít možná o 1,5 g sacharidů víc). A možná to bude fungovat i když to bude jenom z mandlí, ale vyzkoušené to nemám.

A co vy? Chystáte se na Vánoce trochu „zhřešit“ a upéct nějaké zdravější (ne)cukroví bez obilí a cukru? Napište svůj tip do komentářů a klidně připojte i odkaz na recept.


Mirek Kec
Jsem nadšený vyznavač Primal životního stylu, zapálený kuchař amatér a certifikovaný Primal Health Coach. Mým cílem je šířit informace o tomto jednoduchém a zdravém životním stylu, díky kterému můžeme předcházet a někdy i zvrátit spoustu neduhů dnešní doby jako je např. nadváha, chronická únava, cukrovka typu 2, výkyvy nálad nebo zažívací potíže.
Komentáře
  1. Renata Hofmanová napsal:

    5 stars
    Zdravím, dobrý recept, jen bych upřesnila Xylitol není umělé sladidlo, je to přírodní březový cukr, glykemický index 7, vhodný i pro diabetiky.

    • Mirek Kec napsal:

      Díky za podnětný komentář. Změnil jsem označení z „umělá sladidla“ na „cukerné alkoholy“ 🙂
      Xylitol může u některých lidí způsobit zažívací potíže (možná jen při vyšších dávkách) a pro psy je vyloženě toxický. Osobně mi připadá, že cukerné alkoholy (vedle xylitolu třeba erythritol) jsou relativně nová sladidla a pořád si nemůžeme být jistí, že jsou naprosto bezpečná. Na druhou stranu chápu, že lidi, kteří potřebují sladidlo s nízkým GI, je mají v oblibě. U mě je to čistě osobní preference.
      Každopádně, díky za hodnocení. Jsem rád, že chutnalo 😉

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů