Chcete se podílet na blogu? Napište mi.
Dostala se vám do ruky rebarbora a nevíte, jak s ní naložit? Tyhle rebarborové poháry určitě nezklamou. Vynikající dezert, který kombinuje kyselou rebarboru s jemným vanilkovým krémem.
Než se pustíme do vaření, hned se musím přiznat, že tento vynikající recept není z mojí hlavy. Asi před rokem jsem ho našel v knize Eat Rich Live Long do Ivora Cumminse. Poháry nás doma všechny tak nadchly, že jsem se o recept musel podělit v naší FB skupině Primal Život. A po roce je čas zvěřejnit ho i na blogu.
Rebarborová sezóna už sice pomalu končí, ale jestli ještě na nějakou narazíte, tuhle dobrotu určitě vyzkoušejte. Nebudete litovat.
Recept je to trochu náročnější na čas (hlavně kvůli chlazení), ale výsledek stojí za to.
Úžasný dezert z rebarbory. Delší příprava za to stojí.
Začněte vanilkovým krémem. Želatinu v malé misce zalijte 120 ml šlehačky, vidličkou rozmíchejte a nechte nabobtnat 5 minut.
Do rendlíku vylijte zbytek šlehačky (360 ml), přidejte sladidlo, vanilková semínka, máslo a sůl a na střední výkon zahřívejte. Za častého míchání přiveďte směs téměř k varu, až se všechno hezky spojí.
Zatímco se šlehačka zahřívá, dejte do velké mísy žloutky a důkladně je rozšlehejte. Za rychlého šlehání k nim pomalu přilijte horkou šlehačku z rendlíku. Přidejte nabobtnalou želatinu a vyšlehejte do hladka.
Vraťte směs šlehačky, žloutků a želatiny zpátky do rendlíku a za stálého míchání pokračujte v zahřívání na nižší výkon, dokud směs lehce nezhoustne a nezačne se lepit na lžíci.
Přelijte směs do misky, která vydrží vysokou teplotu. Přímo na směs položte potravinovou fólii, aby se neudělal škraloup, nechte lehce vychladnout a pak dejte krém asi na 3 hodiny do lednice, aby úplně vychladl.
Rebarborové řapíky nejdřív oloupejte a nakrájejte na malé kousky.
Dejte všechny suroviny do rendlíku a na středním výkonu přiveďte k varu. Pak stáhněte výkon a nechte lehce probublávat asi 5-10 minut, dokud rebarbora nezměkne. Nevařte ale moc dlouho, ať nemáte jen hnědou kaši.
Vylijte směs do misky, zakryjte a dejte do lednice vychladit aspoň na 3 hodiny.
Po vytažení z lednice bude krém tuhý, že by se dal nožem krájet. Aby byl hezky nadýchaný, je potřeba ho v míse vyšlehat do hladka (ruční metličkou to bude výborný trénink pro bicepsy nebo můžete použít elektrický mixér).
Rozdělte rebarborovou směs do 6 skleniček a nahoru dejte vanilkový krém. Na ozdobu posypte sekanými pistáciemi. Zbytek krému/pudingu můžete v lednici skladovat až 4 dny.
Recept jsem našel v knize Eat Rich Live Long od Ivora Cumminse a Jeffryho Gerbera.
Jestli tyhle super poháry vyzkoušíte, napište jako vám chutnalo 😉
A kdybyste chtěli zkusit další dobrotu s rebarborou, mrkněte na rebarborový crumble.