Pokud jste se v posledních pár letech jen trochu zajímali o zdravý životní styl, museli jste narazit na podivné slovíčko autofagie. A asi jste se dozvěděli, že ono slovo pochází z řečtiny a znamená něco jako "požírání sama sebe". Ale k čemu je vlastně dobrá? Jak působí v různých částech těla? Jak ji vyvolat nebo posílit? A je vždycky bezpečná? Nejen na tyto otázky vám odpoví Mark Sisson v dnešním článku.
Máme vysoký cholesterol (ať už to znamená cokoli), lékař nám předepíše statiny, ty nám srazí hladinu cholesterolu, a tím nás ochrání před různými srdečními chorobami. Taková je teorie, které věří nejen většina pacientů, ale i spousta samotných lékařů. Jak je to ale se statiny ve skutečnosti? Opravdu jsou tak účinné? Komu pomáhají a komu ne? Jak je to s jejich vedlejšími účinky? A má vůbec snížení hladiny LDL nějaký vliv na délku života? Odpovědi nejen na tyto důležité otázky najdete v další skvělé přednášce doktora Paula Masona nazvané Skrytá pravda o statinech. Dnes vám nabízím její přepis. Dozvíte se i jak se zachoval objevitel prvního statinu, když mu lékař zjistil zvýšenou hladinu LDL.
Mají brambory nějaké místo v Primal jídelníčku? Kdo si je může dovolit a kdo raději ne? A jsou opravdu tak hrozné, jak říká většina vyznavačů nízkosacharidových stravovacích stylů? A víte, že se díky nim dá dokonce zhubnout?
Primal životní styl je o tom, jak s minimálním úsilím mít maximální požitek ze života, hromadu energie a užívat si pevného zdraví do pozdního věku. To všechno pomocí několika jednoduchých doporučení, která přiblíží náš životní styl jednoduchému životnímu stylu našich předků, kterému jsou naše tělo i mysl přizpůsobeny, a na kterém nejlíp fungují.
Na naše zdraví, kondici a pohodu má nejzásadnější vliv strava. Potom je to pohyb a v neposlední řadě spánek, zvládání stresu, pobyt na slunci a v přírodě, kvalitní vztahy a pár dalších věcí. A právě o první dvou pilířích – stravě a pohybu – Mark Sisson už před 14 lety sepsal tento článek, který vám pomůže do Primal životního stylu naskočit.
Jogurt, kefír, zralé sýry, kysané zelí, slanina, všechno vynikající primal potraviny, na kterých si rád pochutná nejeden milovník nízkosacharidové stravy. Někomu ale i tyto jinak skvělé potraviny můžou způsobovat nejrůznější nepříjemné zdravotní potíže. Namátkou třeba svědění kůže, kopřivku, bolesti hlavy, ucpaný nos, zarudlé oči, otékání různých tkání, pálení žáhy, zažívací potíže, únavu nebo úzkostné stavy. Tito lidé můžou trpět stavem zvaným histaminová intolerance. Co ji způsobuje a co proti ní můžete dělat se dočtete v dnešním článku.
Dnes pořád ještě z mnoha stran uslyšíte, jak moc je vláknina důležitá, a že se bez ní neobejdeme. Že to není tak úplně pravda dokazují miliony vyznavačů masožravé stravy po celém světě, kteří se těší skvělému zdraví bez jakékoli rostlinné vlákniny. Jak to tedy je? Potřebujeme ji nebo ne? A co to ta vláknina vlastně je? A kde ji vzít?...
Dnes najdete hromadu knih o různých zdravotních dietách, ale dieta pro zuby? To tu ještě nebylo. V knize The Dental Diet od australského zubaře Stevena Lina se dozvíte, že zdraví zubů zrcadlí celkové zdraví těla. Zjistíte, jak můžete změnou stravy a dýchacích návyků zlepšit zdraví úst a celého těla. A v neposlední řadě dostanete i praktický návod, jak se změnou jídelníčku začít. Je to i skvělý návod pro rodiče, kteří pro své děti chtějí správně vyvinuté čelisti, aby nemusely nosit rovnátka ani podstupovat nepříjemné operace.
Že vám zubař poradí, jak se stravovat, abyste už k němu mohli chodit jen na preventivní prohlídky a v ordinaci trávit jen pár minut, může působit zvláštně. Ale přesně o tohle by se dobrý lékař měl snažit. V dnešní recenzi se dozvíte vše podstatné o této neobyčejné knize.
Cholesterol je pro většinu lidí stále velký strašák. Bohužel i pro spoustu lékařů. Přitom o něm stále nevíme všechno. Většině z nás stačí slyšet „máte vysoký cholesterol“ a aniž bychom zkoumali, co to vlastně znamená, necháme si poslušně předepsat léky, které to mají napravit. Jen málokdo se pídí po tom, co ten „vysoký cholesterol“ vlastně znamená, a jestli ve skutečně ohrožuje jeho zdraví. A to je velká škoda.
Lékař, který otevřené tvrdí, že vyšší hladiny LDL-cholesterolu (ten většina lidí zná jako ten „zlý“ cholesterol) souvisí s delším životem, pak může působit jako zjevení. Ono ale všechno, co říká, má hlavu a patu, opírá se o pádné důkazy, a tento lékař zdaleka není jediný, kdo o tom mluví.
Podívejte se na skvělou přednášku doktora Paula Masona, kde se dozvíte všechno potřebné o cholesterolu, včetně toho, jestli ten váš je nebezpečný nebo ne. A jestli nerozumíte anglicky, přečtěte si dnešní článek, který celou přednášku shrnuje.
Když máte chuť na něco dobrého, lehkého a nechce se vám péct, zkuste tento nepečený tvarohový dort s ovocem. Připravit ho zvládnete za půl hodiny a pak už jen čekáte, dokud neztuhne, ať ho konečně můžete zakrojit.
Dnes vám přináším ne úplně stručný přepis posledního dílu podcastu Peak Human, kde známý britský kardiolog Aseem Malhotra dává přednášku o skutečných přínosech Covid-19 vakcín, škodách, které způsobují a hlubším problému vlivu farmaceutických společností na naše životy.
Doktor Malthotra zpočátku neměl žádné pochybnosti o bezpečnosti a účinnosti nových mRNA vakcín, ale pod vahou stále přibývajících důkazů postupně musel svůj názor na ně otočit téměř o 180 stupňů.
Po této úpravě názorů strávil devět měsíců přezkumem dostupných dat o mRNA vakcínách a své nálezy publikoval ve dvoudílné práci nazvané stejně jako tento článek. Přečíst si ji můžete tady (část 1) a tady (část 2). Je to lékař praktikující medicínu založenou na důkazech, takže v jeho práci ani prezentaci nenajdete žádné konspirační teorie, ale pouze ověřitelná fakta. V tomto článku najdete textový přepis jeho velmi důležité přednášky.