Chcete se podílet na blogu? Napište mi.

Domácí sádlo a křupavé škvarky

sádlo recept

Používáte v kuchyni sádlo, ale zatím jste se neodvážili sami si ho doma vyškvařit? Není to žádná věda a zvládne to každý. Snad vám dnešní článek dodá odvahu, abyste si sami mohli doma vyrobit voňavé sádlo s pořádnou porcí křupavých škvarečků k tomu.

Sádlo je vynikající tuk na smažení nebo pečení (kromě většiny sladkých pokrmů). Vydrží relativně vysoké teploty a nemá nijak výraznou chuť. Je dobrým zdrojem zdraví prospěšných nasycených a mononenasycených mastných kyselin. U nás je to asi nejoblíbenější tuk na smažení. Navíc v lednici ve sklenici vydrží hodně dlouho a nekazí se.

Kdysi si ho lidi celkem běžně připravovali doma (hlavně na venkově), ale dnes většina lidí raději koupí kostku sádla v obchodě, než aby se namáhali s domácí výrobou. Přitom to není nic složitého a pro výrobu nepotřebujete ani žádné zvláštní vybavení.

Kde sehnat surové sádlo?

Největším oříškem tak asi bude sehnat surové sádlo. V supermarketu ho většinou nekoupíte, a když už ho mají, je to vanička s půl kilem předkrájeného sádla za nehoráznou cenu. Pokud nemáte v okolí chovatele vepříků, který by vám trochu sádla občas prodal, nezbývá než se vydat k řezníkovi.

Když máte štěstí, surové sádlo najdete vystavené za pultem, vesele nakoupíte a můžete se vrhnout na přípravu. Může se vám ale i stát, že u řezníka zrovna žádné sádla vystavené mít nebudou. V takovém případě nevěste hlavu a zeptejte se prodavače, jestli vám nějaké surové sádlo můžou prodat. Jsem si jistý, že ve většině případů se domluvíte, a pokud zrovna žádné nemají, nachystají vám ho třeba už na druhý den. Já většinou beru 3 kila, což nám vystačí na pár měsíců.

U řezníka za kilo surového sádla zaplatíte něco kolem 50 korun. Takže za cca 160 korun si doma připravíte 3 sklenice sádla a k tomu kolem 600 gramů vynikajících škvarků.

Zvláštní vybavení netřeba

Kromě sádla budete potřebovat jen velkou krájecí desku, pořádný ostrý nůž, velký hrnec, střední hrnec, nerezový cedník a 3 sklenice se šroubovacím vrškem.

Pár tipů

Než se pustíte do krájení, je dobré surové sádlo očistit od zbytků masa. Maso totiž při škvaření ztuhne tak, že by se jeden při chroupání škvarků skoro bál o zdraví zubů. Z odkrojků masa si můžete udělat dobrý oběd.

Nebojte se krájet sádlo na větší kousky (cca 4×4 cm). Počítejte s tím, že škvarky budou oproti surovému sádlu asi poloviční.

Různá kvalita surového sádla. Může se vám stát, že kromě krásného tuhého vysokého sádla dostanete i pár tenkých kousků, které svou konzistencí připomínají spíš nějakou blánu. Není na nich nic špatného. Nakrájejte je na stejně velké kousky jako zbytek a přihoďte do hrnce.

Počítejte s tím, že sádlu bude potřeba věnovat dost času a pozornosti, aby výsledek stál za to. Hlavně první hodina škvaření vyžaduje častější míchání.

Podlévat něčím? Viděl jsem recepty, kde se po scezení sádla hotové škvarky zalily mlékem, které se nechalo vypařit. Prý to vede k lahodným křupavým škvarkům. Zároveň ale u jednoho takového receptu někdo psal, že to vede spíš ke gumovým škvarkům. Jiné recepty zase radí hned na začátku nakrájené sádlo v hrnci podlít trochou vody, aby se nepřichytávalo. Vyzkoušené to nemám, ale chuti ani kvalitě škvarků by to nemělo uškodit.
Sám nepodlévám ani vodou, ani později nepřidávám mléko a škvarky jsou vždycky vynikající a hezky křupavé.

Opatrně s teplotou, abyste sádlo nespálili. Byla by to velká škoda. Raději si dejte na čas a po počátečním vyškvaření sádla na střední výkon snižte teplotu na nižší střední výkon.

Jak poznáte, že máte hotovo? Po cca dvou hodinách škvaření začnou škvarky na hladině pěnit a při míchání budou hezky šustit (až to uslyšíte, poznáte to). Jakmile začne pěnění ustávat a škvarky budou šustit ještě o kapánek víc, máte hotovo a můžete sádlo slít.

Sádlo máme, náčiní taky, tak pojďme škvařit.

Domácí sádlo a škvarky

Udělejte si doma voňavé sádlo a křupavé škvarky dostanete jako bonus.

Klíčové slovo domácí sádlo, domácí škvarky, sádlo, škvarky
Doba vaření 2 hours 30 minutes
Krájení 20 minutes
Celková doba 2 hours 50 minutes
Počet porcí 3 sklenice

Suroviny

  • 3 kg surové vepřové sádlo

Postup

  1. Než jednotlivé kusy surového sádla začnete krájet, očistěte je od zbytků masa. Při škvaření by kousky masa tak ztvrdly, že by to nešlo pomalu ani užvýkat.

    Z tohoto ořezu si můžete připravit třeba nějakou maso-zeleninovou směs.

    surové sádlo
  2. Očištěné sádlo nakrájejte na větší kousky o velikosti cca 4×4 cm. Můžou to být čtverečky, obdélníky, trojůhelníky, jak vám to zrovna vyjde. Důležité je snažit se, aby byly kousky přibližně stejně velké.

    Při škvaření se kousky zmenší zruba na polovinu.

    Pokud má sádlo různou tloušťku, netrapte se tím, ničemu to vadit nebude.

    Počítejte s tím, že krájení vám zabere i 20 minut.

  3. Až máte všechny kousky sádla v hrnci, zapněte pod ním plotnu na sřední výkon (na indukční plotně používám stupeň 5 z 10).

    Počkejte, až sádlo začne škvařit. Pak začněte co pár minut promíchávat hezky odspodu, abyste ode dna oddělili připečené kousky.

    TIP: Jestli nemáte sílu na seškrabování připečených kousků ode dna nebo se vám prostě nechce, můžete sádlo podlít trochou vody. Ta se postupně vypaří a nahardí ji vyškvařené. Sádlo je ale potřeba i tak míchat, aby se prohřívalo rovnoměrně.

    sádlo nakrájené v hrnci
  4. Jednou za pár minut promíchejte a ze dna hrnce seškrábněte kousky, které se mohly přichytit.

  5. Cca po půl hodině byste v hrnci měli vidět hladinku tekutého sádla. Pořád občas míchejte. Kousky sádla se budou zmenšovat a hladina sádla stoupat.

  6. Až budou všechny kousky sádla plavat na hladině, snižte výkon na nižší střední, promíchejte a můžete si dál chvíli pauzu.

    Nechtre škvarky škvařit a kontrolujte cc jednou za 10-15 minut mírným promícháním.

  7. Až začnou škvarky na hladině pěnit, jsou skoro hotové. Když je promícháte a hezky šustí o stěnu hrnce, máte hotovo.

    škvarky pění
  8. Vypněte plotnu, sádlo se škvarky přelijte přes cedník do druhého hrnce a nechte pár minut okapat.

  9. Okapané škvarky můžete z cedníku přesypat zpět do velkého (teď prázdného hrnce), osolit dle chuti a promíchat.

    Ještě teplé jsou nejlepší. Ale moc dobré jsou i studené.

    škvarky odkapat
  10. Sádlo přelijte do sklenic, jen lehce přiklopte výčkem (ale nedotahujte), a nechte na lince zchladnout na pokojovou teplotu. Pak sklenice dotáhněte dejte do lednice.

    sádlo hotové

A pro inspiraci přikládám ještě pár fotek z výroby.

Jak to máte vy? Taky si škvaříte domácí sádlo?

Podléváte vodou nebo přidáváte mléko? Pokud ano, v čem je to lepší?

Máte nějaký další tip ke škvaření, který stojí za to zmínit?

Napište do komentářů.

Hodně zdaru při škvaření a napiště, jak vám chutnalo.

Mirek Kec
Jsem nadšený vyznavač Primal životního stylu, zapálený kuchař amatér a certifikovaný Primal Health Coach. Mým cílem je šířit informace o tomto jednoduchém a zdravém životním stylu, díky kterému můžeme předcházet a někdy i zvrátit spoustu neduhů dnešní doby jako je např. nadváha, chronická únava, cukrovka typu 2, výkyvy nálad nebo zažívací potíže.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • Podporujeme:
  • Kategorie
  • Chcete dostávat upozornění na nové články e-mailem?

    Nechte mi svůj e-mail a jednou měsíčně dostanete upozornění na novinky na blogu. Jako malé poděkovaní vám pošlu 5dílný e-mailový kurz o tucích a cholesterolu, kde se dozvíte, proč jsou živočisné tuky zdravé, proč se nemusíte bát cholesterolu a další.

  • Nejnovější příspěvky