Chcete se podílet na blogu? Napište mi.

Šafránové buchtičky lussekatt

Lusse co? Lussekatt. Dnes si upečeme hodně speciální pečivo – je ze Švédska, má výraznou žlutou barvu a jedinečnou chuť, která si vás získá. Obojí díky šafránu.

Lussekatt jsou krásně žluté kynuté buchtičky, které Švédové tradičně pečou kolem svátku svaté Lucie, 13 prosince. Mimochodem, na to, jak o sobě říkají, že jsou národem bezvěrců, tak tento svátek berou velmi vážně. Ve školách, na univerzitách, ale i v kancelářích firem se v tento den při zhasnutých světlech prochází průvody lidí oblečených celí v bílém se svíčkou v ruce nebo celým svícnem na hlavě (no vážně) a k tomu něco prozpěvují. Celkem působivá podívaná. No a doma pak všichni pečou lussekatt a ti, kterým se péct nechce, si je můžou koupit i v supermarketu. Tam jsem na ně před lety poprvé narazil i já.

Jak jsem objevil šafrán

Když jsem se tak jednou po práci cestou na hotel stavil v supermarketu pro něco k večeři, zaujaly mě tyto podivně tvarované a úžasně žluté buchtičky. Hned mě napadlo čímpak to asi barví. Chuťově mi po prvním soustu připadaly hodně zvláštní, ale rychle jsem si na tu novou chuť zvykl. Až druhý den jsem se od kolegů v práci dozvěděl, že za tu úžasně žlutou barvu a zvláštní chuť může šafrán.

Ve Švédsku je šafrán doslova podpultovým zbožím. V supermarketech byste ho v regálech hledali marně. Když si ho chcete koupit, pokladní pro něj opravdu musí sáhnout pod pult.

Já jsem původní recept dostal od švédského kolegy, který mi slíbil dát rodinný recept na nejlepší lussekatt, podle kterého peče jeho manželka. Nevím, co jsem čekal. Možná úhledným ženským rukopisem s láskou psaný recept na voňavém dopisním papíru? Každopádně mě lehce překvapilo, když mi dotyčný kolega poslal e-mail s odkazem na recept umístěný na stránkách švédských supermarketů Coop. To ale nic nemění na faktu, že i tak jsou buchtičky vynikající. Od návratu ze Švédska peču každý rok kolem Vánoc aspoň jednu dávku.

Funguje to i bez obilí

Ani po přechodu na Primal životní styl jsem se této předvánoční tradice nevzdal. Přestože je to sacharidová bomba a původní recept je plný bílé pšeničné mouky, jednou za rok si je dám. Před pár lety jsem začal přemýšlet, čím nahradit tu hromadu bílé mouky v receptu a bílý cukr. S cukrem to bylo jasné. Do pečení se mi výborně osvědčila datlová pasta, takže tam nebylo co řešit.

Místo mouky jsem zkoušel použít různé směsi kokosové mouky, tapiokového škrobu a banánové mouky, ale výsledky nebyly nic moc. Navíc to bylo dost drahé experimentování vzhledem k ceně kvalitního šafránu. Nakonec mě napadlo použít směs tapiokového škrobu, banánové mouky a psyllia, která tak skvěle funguje v tvarohovém chlebu. A k mé velké radosti fungovala i v tomto receptu. I když v této primal variantě nejsou až tak nadýchané, jako s pšeničnou moukou, chuťově jsou pořád vynikající.

lussekatt - čerstvé jsou krásně vláčné

Na co si dát pozor

Než se vrhneme na pečení, mám ještě pár praktických tipů:

  • Nešetřete na šafránu – hlavně, pokud s ním ještě nemáte žádné zkušenosti, kupte kvalitní šafrán od ověřeného prodejce. Já už leta nakupuji tady a vždycky jsem byl s nákupem spokojený. Dobrý je i španělský šafrán, ale na ten jsem u nás ještě nenarazil.
    Poslední, co chcete, je upéct buchtičky, které nebudou ani žluté, ani nebudou chutnat po šafránu, protože vám někdo prodá levnou míchanici šafránu, kdo ví s čím. Kvalitní šafrán je drahý (nejdražší koření na světě), ale stojí za to. Můžete ho použít i do vývaru. Pár pestíků dodá vývaru hezkou barvu.
takhle vypadá pravý šafrán
Takhle vypadá pravý šafrán. Jeden krásný červený pestík jako druhý. Žádné dlouhé tenké nitě, žádné žluté chmýří.
  • Až budete v rendlíku míchat datlovou směs, dávejte si pozor na teplotu. Když přidáte tvaroh do příliš teplé směsi, tvaroh se zdrcne. A než do směsi přidáte droždí, přesvědčte se, že je jen vlažná, abyste droždí nespálili.
  • Nemačkejte buchtičky na plechu moc na sebe. Při pečení trochu nabydou, tak ať se vám nespečou.
  • Těsto nenakyne tak moc, jako těsto z obilné mouky, takže nebuďte překvapení. Pro představu, přikládám fotku před a po vykynutí.

Kde sehnat suroviny

Jelikož rodině pravidelně peču tvarohový chleba, do kterého používám jak tapiokový škrob, tak banánovou mouku, nakupuji tyto suroviny v 5 kilových gastro baleních od výrobce Adveni. Mimochodem, mají i dobrou kokosovou mouku, kterou do dnešního receptu sice nepoužijete, ale pokud rádi pečete, určitě se bude doma hodit.

Občas se podívám po e-shopech, kde mají tyto suroviny za jakou cenu a podle toho pak objednávám. Naposled jsem kupoval na biolevel.cz. I tu datlovou pastu tam seženete.

Šafrán posledních pár let kupuji na safranovyobchod.cz. Prodávají kvalitní šafrán za rozumnou cenu (hlavně když koupíte větší balení).

A teď už pojďme péct.

Šafránové buchtičky Lussekatt (Primal, bez lepku)

Primal varianta vynikajících kynutých šafránových buchtiček, které se ve Švédsku tradičně pečou kolem svátku svaté Lucie.

Typ jídla dezert
Doba přípravy 1 hour 30 minutes
Doba vaření 10 minutes
Počet porcí 16 buchtiček

Suroviny

  • ½ g šafrán
  • lžičky cukr krystal
  • 1 lžíce mléko
  • 130 g datlová pasta
  • 4 lžíce voda
  • 80 g máslo
  • 125 g tučný tvaroh půl vaničky
  • 21 g droždí půl kostky
  • 120 g banánová mouka 6 lžic
  • 12 g psyllium (rozsekat nebo pomlít na prášek) 2 lžíce
  • 180-200 g tapiokový škrob 8-10 lžic
  • 1 špetka sůl
  • 1 vejce

Na zdobení

  • hrozinky namočené v Božkovu originál
  • 1 vejce na potření (rozšlehané)

Postup

  1. Aspoň hodinu před pečením si nechte namočit rozinky (já je máčím v Božkovu originál).

  2. V hmoždíři rozmělněte šafrán s troškou krystalového cukru na jemný prášek. Přilejte lžíci mléka a rozmíchejte do tmavě oranžové kašičky.

  3. V rendlíku zahřejte na kousky nakrájenou datlovou pastu s troškou vody a metličkou rozmíchejte do hladka. Sporák nastavte maximálně na třetinový výkon, ať směs není horká.

    Přidejte do rendlíku máslo, nechte rozpustit a metličkou ho zapracujte do datlové kaše.

  4. Pokud je směs horká, odstavte ji ze sporáku a nechte chvíli zchladnout, aby byla jen vlažná.

  5. Přidejte k datlové směsi tvaroh a zase dobře smíchejte.

    Pozor, pokud budete mít směs v rendlíku moc horkou, tvaroh se může zdrcnout.

  6. Do rendlíku přilijte šafrán s mlékem z hmoždíře a rozmíchejte. Nakonec do teplé směsi v rendlíku rozdrobte droždí, promíchejte a nechte 5 minut odstát.

  7. Ve velké míse smíchejte všechnu banánovou mouku, psyllium, špetku soli a asi 8 lžic (170 gramů) tapiokového škrobu.

  8. Do mísy se suchou směsí vyklepněte vejce, přilijte obsah rendlíku a vypracujte lepivé těsto. Po lžících postupně zapracovávejte tapiokový škrob, dokud těsto nebude jen malinko lepit. Měly by na to stačit 2, maximálně 3 lžíce. Když dáte škrobu moc těsto už vůbec nebude lepit, začne se drolit a po vykynutí se s tím bude špatně pracovat. Takže opatrně.

  9. Hotové těsto přikryjte utěrkou a nechte na teplé místě aspoň 30 minut kynout.

  10. Po vykynutí těsto rozdělte na 16 dílů, vyválejte válečky a ty stočte od každého konce na jinou stranu. Vznikne buchtička ve tvaru písmene S.

  11. Všech 16 esíček postupně vyskládejte na plech s pečícím papírem a do středu každého šneka vtlačte 1-2 namočené rozinky. Nebojte se zatlačit je až na plech, protože při pečení budou chtít vyskočit ven.

    Pak buchtičky pomažte rozšlehaným vejcem.

  12. Pečte asi 10 minut na 200 °C (dokud hezky nezhnědnou).

  13. Vytáhněte z trouby a nechte je na plechu zchladnout. Nejlepší jsou ještě trochu teplé a pár hodin po upečení. Rychle vysychají, takže druhý den se hodí spíš ke kávě nebo k čaji, ale chuťově jsou pořád moc dobré.

A ještě pár fotek z přípravy.

lussekatt - suroviny
Všechno, co budete potřebovat.
lussekatt - hmoždíř
Odvažte si půl gramu šafránu. Tady pomůže váha na koření nebo to prostě odhadněte.
šafrán rozdrcený s cukrem
Šafrán se špetkou cukru rozmělněte na hodně jemný prášek.
lussekatt - šafránová kašička
Po smíchání s mlékem se vyloupne tahle úžasná barva.
lussekatt - napečeno
Dobrou chuť!

Zkusili jste je? Jak vám chutnaly? Máte vlastní recept a na nějakou dobrotu se šafránem? Podělte se v komentářích.


Chcete bez každodenního cvičení, diet, pilulek a koktejlů shodit přebytečná kila, přestat bojovat s jídlem a začít si užívat spoustu energie a pevnější zdraví? Zarezervujte si zdarma nezávazný 30minutový hovor, kde zjistíte, jak vám s tím můžu jako kouč pomoct.

Pokud zrovna nehledáte kouče, ale sami na sobě chcete zapracovat a cítit se líp, zkuste 21denní výzvu.

Mirek Kec
Jsem nadšený vyznavač Primal životního stylu, zapálený kuchař amatér a certifikovaný Primal Health Coach. Mým cílem je šířit informace o tomto jednoduchém a zdravém životním stylu, díky kterému můžeme předcházet a někdy i zvrátit spoustu neduhů dnešní doby jako je např. nadváha, chronická únava, cukrovka typu 2, výkyvy nálad nebo zažívací potíže.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • Kategorie
  • Chcete dostávat upozornění na nové články emailem?

    Pokud ano, nechte mi svůj email a každé dva týdny dostanete upozornění na novinky na blogu. Jako malé poděkovaní vám pošlu 5dílný emailový kurz o tucích a cholesterolu, kde se dozvíte, proč jsou živočisné tuky zdravé, proč se nemusíte bát cholesterolu a další.

  • Nejnovější příspěvky