
Nejrůznější doplňky stravy jsou pořád velmi oblíbené, a kdybychom měli dát na nejrůznější reklamy, museli bychom je denně brát po hrstech. Jsou ale vůbec potřeba? Nemůžeme se bez nich obejít, když jíme kvalitní stravu plnou vitamínů a minerálů?

Když jde o zdravotní úkony, je třeba vážit veškeré přínosy i rizika. Tím spíš, pokud jde o děti, které mají celý život před sebou. Švédský lékař a otec čtyř dětí Sebastian Rushworth v jednom ze svých posledních článků zvažuje možné přínosy a rizika očkování dětí proti covidu.
Není to žádný zapřisáhlý odpírač očkování. Naopak, je velkým příznivcem tzv. medicíny založená na důkazech (evidence-based medicine) a ke každému tématu přistupuje se zaujetím vědce zkoumajícího danou věc ze všech úhlů pohledu. K čemu došel v otázce očkování dětí proti covidu? Převažují přínosy nebo rizika? Čtěte dál.

Dnes se s vám chci podělit o čerstvou zkušenost z návštěvy obchodního řetězce bez respirátoru. Dozvíte se, co mě k tomu vedlo, jaké mi hrozily postihy a jak to nakonec dopadlo.

Dostala se vám do ruky rebarbora a nevíte, jak s ní naložit? Tyhle rebarborové poháry určitě nezklamou. Vynikající dezert, který kombinuje kyselou rebarboru s jemným vanilkovým krémem.

Už jste někdy slyšeli doporučení „jezte duhu“? Zní to jako fajn rada a když se to nepřehání, může to i dobře fungovat. Když ji ale vezmete za špatný konec, může nadělat víc škody než užitku. Brian Sanders nabízí střízlivý pohled na toto doporučení i na fungování celé nutriční vědy.

Chcete jíst zdravě, ale nemůžete si vybrat mezi primal, paleo, lowcarb, vegetariánstvím nebo carnivore? Jste zmatení z přívalu informací pro i proti každému z těchto stravovacích stylů? Možná vás osloví P:E strava, známá také jako nízkoenergetická dieta, za kterou stojí lékař Ted Naiman. V knize The P:E Diet představuje nejen tento velmi praktický stravovací styl, ale i jednoduchý a účinný přístup ke cvičení. Tato zajímavá kniha má hodně co nabídnout.

Je strava s vyšším podílem bílkovin opravdu nebezpečná pro naše ledviny, kosti nebo střeva? Po pár letech, kdy si příjem bílkovin hlídal, Mark Sisson jejich podíl v jídelníčku zase zvýšil. Přečtěte si, co se dočetl z dostupných studií a proč většině lidí vyšší příjem bílkovin spíš pomůže.

Nejíte maso z obavy o své zdraví? Nebo, abyste chránili planetu? Nebo snad aby kvůli vašemu jídlu nemusela umírat nevinná zvířata? Kniha Sacred Cow s podtitulem, proč je dobře chované maso dobré pro vás i pro planetu, vás přesvědčí, že dobře chované maso je dobré jak pro vaše zdraví, tak pro planetu a zemře kvůli tomu méně zvířat, než kdybyste se živili třeba pečivem.

Když nastal ten správný čas, začal jsem vybírat domácí saunu. Do oka mi padl saunovací stan s NIR žárovkami. Ten ale vyrábí snad jen jedna firma na světě a přijde minimálně na 60 tisíc. Tak jsme se do jeho výroby pustili sami. Co jsou to NIR žárovky, na kolik to přišlo a jak se v něm saunuje? Čtěte dál.

Nedávno jsme si vyrobili domácí saunovací stan (o tom vám napíšu příště) a tak jsem si řekl, že by bylo fajn zjistit, jaké zdravotní přínosy saunování vlastně má. Při hledání jsem narazil na hezký článek od Marka Sissona, jehož překlad vám dnes přináším. Dozvíte se o všemožných příznivých účiních horka na fyzické i duševní zdraví, jak sauna pomáhá s detoxem i se sportovním výkonem. A pokud zrovna nemáte k sauně přístup, zjistíte, jak těch blahodárných účinků dosáhnout i bez ní.