Chcete se podílet na blogu? Napište mi.

Cudle s červenou

cudle s červenou

Pokud se už nějakou dobu pohybujete ve vodách primal, paleo, lowcarb, na cudle už jste určitě narazili. Pokud ne, vězte, že to jsou obyčejné cuketové nudle, které můžete použít jako alternativu ke špagetám. A dnes si je zalijeme úžasně jednoduchou a výživnou červenou omáčkou.

„Červenou“ (omáčku) doma vaříme dost často, protože je to výživná rychlovka, která všem chutná. Včetně dětí.

Někdo si ji dává na špagety, někdo na cudle. Když není cuketa, skvěle se hodí třeba na brokolici na páře nebo restované zelné nudličky. A jestli fakt toužíte po těstovinách, ale pořád chcete zůstat primal/lowcarb, proč nezkusit grusetky?

Dá se jíst i samotná. Zbytek omáčky můžete zblajznout třeba jen s trochou strouhaného sýru.

Na cudle se spiralizérem

Na výrobu cudlí budete potřebovat spiralizér. Na internetu jich najdete spoustu různých typů. Já používám Westmark Spiromat. Umí dělat nudličky ve třech tloušťkách, jednoduše ho rozložíte, omyjete a zase složíte a dobře se s ním pracuje. Zvládnou to i děti (a některé to dokonce baví).

Než cuketu proženete Spiromatem, omyjte ji a odkrojte oba konce (líp pak drží ve spiralizéru). Pak ji rozkrájejte na 2 až 4 kratší kousky podle velikosti cukety. S menšími kusy se líp pracuje a nevznikají super dlouhé cudle. Pokud je cuketa moc tlustá, rozřízněte ji podélně, a teprve potom ji dejte do spiralizéru. Ušetříte si tím spoustu nervů.

Při samotné výrobě cudlí netočte klikou spiralizéru moc rychle, aby vám nevznikaly moc tenké nudličky. Z každého kousku cukety vám zbude asi centimetr tlusté kolečko, které buď můžete nakrájet na malé kousky a rovnou přihodit do červené omáčky nebo si je schovat do lednice nebo mrazáku a později použít na zahuštění třeba polévky nebo nějaké omáčky.

Vzniklé cudle můžete buď jen ohřát v hrnci nad párou (stačí 5 minut) nebo do změknutí na pánvi orestovat na olivovém oleji. Dostanou pak lehce smetanovou příchuť. Tady máte video návod.

Tip na závěr: když ve spiralizéru vyrábíte cudle, po pár otáčkách klikou cudle ze spiromatu odtrhněte, aby nebyly moc dlouhé. S těmi se pak hůř pracuje při další úpravě.

cudle spiralizér
Tady jsme točili moc rychle a cudle byly skoro průhledné.

A teď už pojďme vařit.

Cudle s červenou masovou omáčkou

Jednoduchá univerzální omáčka třeba na cuketové nudle (cudle) nebo jen tak na lžičku.

Typ jídla Hlavní chod
Klíčové slovo cudle, cuketa, maso, mleté maso, omáčka, rajčata, špek
Doba přípravy 20 minutes
Doba vaření 25 minutes
Počet porcí 4 porce

Suroviny

Na omáčku

  • 2 plátky špeku
  • 1 velká cibule
  • 2 mrkve volitelně (omáčka s nimi bude sladší)
  • 600 gramů mletého masa
  • 2-3 větší rajčata volitelně
  • 0,5 litru drcených rajčat
  • 2-5 stroužků česneku
  • sůl
  • pepř
  • oregano
  • strouhaný sýr na posypání

Na cudle

  • 1 cuketa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl

Postup

Červená omáčka

  1. Nakrájejte špek na kostičky a osmahněte na pánvi.

  2. Přidejte najemno nakrájenou cibuli a na malé kostičky nakrájenou mrkev a lehce orestujte.

  3. Přidejte mleté maso (osobně mám rád kombinaci hovězího a vepřového), rozbijte hrudky a nechte zatáhnout. Podle chuti osolte a opepřete.

  4. Přidejte na kostičky nakrájená čerstvá rajčata (pokud máte) a drcená rajčata. Promíchejte, přikryjte poklicí a na mírném plameni nechte probublávat, dokud se rajčata nerozvaří a omáčka hezky nespojí. Mezitím si připravte cudle. Nakonec do omáčky přidejte oregáno a podle potřeby přisolte a opepřete.

  5. Na hotové cudle naložte omáčku, posypejte strouhaným sýrem a můžete servírovat.

Cudle

  1. Cuketu opláchtěte a odřízněte oba konce.

  2. Nakrájejte ji na 2 až 3 stejně dlouhé kousky a ty prožeňte spiralizérem.

  3. Na rozehřátou pánev dejte olivový olej a až je zahřátý, přidejte cudle a na silnějším plameni často promíchávejte, dokud cudle nezměknou. Nakonec je můžete osolit.

Poznámky

Tahle omáčka se dá podávat téměř s jakoukoli zeleninou. Pokud zrovna nemáte cuketu, můžete ji dát třeba na brokolici ohřátou na páře nebo na restované nudličky z čerstvého zelí. Dá se jíst i samotná jen posypaná sýrem. A když pod ní něco potřebujete a nemáte žádnou zeleninu po ruce, zkuste si k ní připravit třeba grusetky.

Červenou můžete podávat na spoustu způsobů…

červená s cudlemi
třeba s cudlemi
červená s brokolicí
s brokolicí
červená se zelím
nebo se zelím (v tomto případě syrovým)

Chutnalo vám? Napadá vás, jak omáčku vylepšit? Napište do komentářů.


Chcete bez každodenního cvičení, diet, pilulek a koktejlů shodit přebytečná kila, přestat bojovat s jídlem a začít si užívat spoustu energie a pevnější zdraví? Zarezervujte si zdarma nezávazný 30minutový hovor, kde zjistíte, jak vám s tím jako váš kouč pomůžu.

Pokud zrovna nehledáte kouče, ale sami na sobě chcete zapracovat a cítit se líp, zkuste 21denní výzvu (pořád je ZDARMA).

Mirek Kec
Jsem nadšený vyznavač Primal životního stylu, zapálený kuchař amatér a certifikovaný Primal Health Coach. Mým cílem je šířit informace o tomto jednoduchém a zdravém životním stylu, díky kterému můžeme předcházet a někdy i zvrátit spoustu neduhů dnešní doby jako je např. nadváha, chronická únava, cukrovka typu 2, výkyvy nálad nebo zažívací potíže.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • Podporujeme:
  • Kategorie
  • Chcete dostávat upozornění na nové články e-mailem?

    Nechte mi svůj e-mail a jednou měsíčně dostanete upozornění na novinky na blogu. Jako malé poděkovaní vám pošlu 5dílný e-mailový kurz o tucích a cholesterolu, kde se dozvíte, proč jsou živočisné tuky zdravé, proč se nemusíte bát cholesterolu a další.

  • Nejnovější příspěvky